SEE ENERGY - Connect & Supply II 2020
Nakon ukidanja vanrednog stanja, blagovremeno ćemo Vas obavestiti o novom terminu održavanja konferencije. Veliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo na međunarodnu konferenciju SEE ENERGY -...
Agenda SEE Energy konferencija -  II
SEE Energy – Connect & Supply II22-23.04.2020. HOTEL „SHERATON“, Polgar Andraša br.1, Novi Sad, Srbija Preuzmite agendu klikom ovde.  
BIOMASA – potencijal za rast, 16. i 17. novembar 2017.
Poštovani,  Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO, zajedno sa Skupštinom AP Vojvodine i Skupštinom evropskih regija, organizuje međunarodnu konferenciju...
Biomasa u javnim objektima i sistemima daljinskog grejanja
28. Aprila, u saradnji sa kompanijom „Energy Net“ iz Kaća, Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO održala je radnu konferenciju na temu „Biomasa u javnim objektima i sistemima...
SEE ENERGY - Connect & Supply II 2020
ponedeljak, 02 mart 2020 17:07
Agenda SEE Energy konferencija -  II
ponedeljak, 02 mart 2020 17:12
Biomasa u javnim objektima i sistemima daljinskog grejanja
ponedeljak, 19 jun 2017 08:23

Sremska Mitrovica: Prvi grad u Vojvodini sa grejanjem na biomasu

petak, 21 decembar 2012 19:24 Pročitano 14970 puta

Sremska Mitrovica je prvi grad u Vojvodini gde se, od danas, za sistem daljinskog grejanja koristi biomasa.

Kotao snage 18 megavata u novoizgrađenom postrojenju u Privrednom društvu "Panonske telektrane" koji kao gorivo koristi suncokretovu ljusku i služi kao bazni izvor toplotne energije za grejanje Sremske Mitrovice, pustio je u pogon predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Značaj ove investicije je višestruk, podsećaju nadležni, a kao najvažniji ističu mogućnost pojeftinjenja cene grejanja za skoro 40 odsto.

"Veliko mi je zadovoljstvo što danas puštamo u rad najveći kotao u Srbiji ove vrste. Ovo jeste naša budućnost, ne zbog toga što o tome govore evropski standardi ili neki kriterijumi po kojima treba da dostignemo mnogo viši nivo iskorišćenosti obnovljivih izvora energije od sadašnjeg, nego i zbog toga što je korišćenje obnovljivih vidova energije nova šansa za Vojvodinu i nova šansa za Srbiju", istakao je Pajtić.

Predsednik Vlade Vojvodine saopštio je da je u ovom trenutku u procesu realizacije osam projekta u osam opština - od Kikinde, Sente, pa preko Vrbasa i Odžaka gde će toplane raditi na principu obnovljivih izvora energije.

"Na taj način koristimo 3.000.000 tona biomase koja svake godine propada na našim poljima i što će to doneti profit našim poljoprivrednicima. Važno je zato što svaka takva adaptacija toplane dovodi sa sobom jedan novi pogon za peletiranje i otvara od 50 do 100 novih radnih mesta u svakoj opštini. Takav projekat podrazumeva i da će cena grejanja biti za 20 do 40 odsto niža nego što je u ovom trenutku", zaključio je Pajtić.

Termoelektrana-toplana Sremska Mitrovica jedan je od tri ogranka Privrednog društva "Panonske termoelektrane-toplane" d.o.o. Novi Sad, koje radi i posluje u okviru JP EPS kao jedno od šest kompanija za proizvodnju energije. Na današnji dan, "Panonske termoelektrane-toplane" obeležile su i 21. godinu od svog osnivanja.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

Priredio: 

biores

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Bulevar Mihajla Pupina 6/6, 21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/382 35 33
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške