SEE ENERGY - Connect & Supply II 2020
Investiciona stručna konferencija- 01. i 02. oktobar 2020., hotel Sheraton, Novi Sad Veliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo na međunarodnu konferenciju SEE ENERGY - Connect & Supply II...
BIOMASA – potencijal za rast, 16. i 17. novembar 2017.
Poštovani,  Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO, zajedno sa Skupštinom AP Vojvodine i Skupštinom evropskih regija, organizuje međunarodnu konferenciju...
Biomasa u javnim objektima i sistemima daljinskog grejanja
28. Aprila, u saradnji sa kompanijom „Energy Net“ iz Kaća, Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO održala je radnu konferenciju na temu „Biomasa u javnim objektima i sistemima...

Formirana asocijacija za razvoj tržišta biomase u Srbiji

sreda, 31 oktobar 2012 10:09 Pročitano 19989 puta

Šest udruženja građana, proizvođači peleta i pojedinci angažovani na polju biomase, osnovali su "Nacionalnu asocijaciju za biomasu Serbio", saopšteno je danas iz te asocijacije.

Udruženje je osnovano radi afirmacije i razvoja tržišta biomase, stvaranja povoljnog poslovnog okruženja za održivi bioenergetski sektor u Srbiji i unapređenja informisanosti javnosti o mogućnostima upotrebe biomase u energetske svrhe.

Cilj asocijacije je i promocija javno-privatnog partnerstva na polju upotrebe biomase i unapređenje znanja, istraživanja i razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Ukupan energetski potencijal biomase u Srbiji danas približno iznosi 2,7 miliona toe (tona ekvivalenta nafte), što je količina veća od ukupne potrošnje nafte u poljoprivrednoj proizvodnji Srbije, ističu u toj asocijaciji.

Najveći potencijal leži u poljoprivrednoj biomasi - oko 1,7 miliona toe, dok u šumskoj ima oko milion toe.

Pored toga što bi veća upotreba biomase doprinela smanjenju upotrebe fosilnih goriva, pre svega naftnih derivata kao energenta u toplanama, sagorevanjem biomase ne oslobađaju se štetni gasovi, pa je tako ovaj energent ekološki poželjan.

U saopštenju se podseća da je veća upotreba ekoloških goriva i smanjenje emisije ugljendioksida (CO2) obaveza Republike Srbije, budući da je potpisnica Kjoto protokola.

"Ipak, država do sada nije dovoljno ulagala u iskorišćenje ovog resursa niti je radila na olakšicama u poslovanju preduzeća koja se bave proizvodnjom, preradom i distribucijom biomase", navode u asocijaciji "Serbio".

Ističu da ne postoji Strategija korišćenja biomase, niti posebna uredba koja se odnosi samo na biomasu, a u Srbiji ne postoji šifra delatnosti vezana za proizvodnju biomase i dodaju da novim zakonom o ministarstvima, najmanje tri ministarstva imaju nadležnosti po pitanju biomase.

Upravo je iz ovih razloga, kako ukazuju, bilo neophodno formirati Nacionalnu asocijaciju za biomasu koja bi se bavila unapređenjem poslovnog okruženja za proizvođače biomase ali i povezivanjem različitih državnih institucija i privatnih organizacija sa ciljem što veće i održive upotrebe biomase.

Inicijativu za formiranje Nacionalne asocijacije za biomasu podržala je Ambasada Kraljevine Norveške iz programa Jačanje civilnog društva u Srbiji.

Nacionalna asocijacija za biomasu "Serbio" ima sedište u Majdanpeku, opštini sa najvećim potencijalima šumske biomase, a za predsednika je izabran inženjer šumarstva Vojislav Milijić.

Izvor: "PRESS Online"

Priredio: 

Partneri konferencije:

giz

ambero

wba

Institucionalna podrška:

ministarstvopoljoprivredesumarstvaivodoprivrede

ministartsvorudarstvaienergetike

ministarstvozastitezivotnesredine

GENERALNI SPONZOR

energotehnikajuznabacka

SPONZORI

Polytechnik

energynet

urbas

Biogest

LOGISTIČKI PARTNER

info TIM

foragrobio

WRMConsult

MEDIJSKI SPONZORI

energetskiportalsrbije

RTV

BioRES logo

googleplay

biores prospekt

biores prirucnik

grejanje na drva

kriterijumi kvaliteta

Smernice za proizvodnju visokokvalitetnih drvnih goriva

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Bulevar Mihajla Pupina 6/6, 21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/382 35 33
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške