Utvrđen Predlog zakona o racionalnom korišćenju energije

utorak, 05 februar 2013 00:00 Pročitano 15811 puta

Vlada Srbije utvrdila je Predlog zakona o efikasnom korišćenju energije koji će stimulisati racionalnu i održivu upotrebu i uštede energije, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Taj zakonski predlog upućen je na usvajanje u Skupštinu Srbije po redovnom postupku.

Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, ranije je kazao da se očekuje da primena zakona počne u januaru 2014. godine, kada će biti uspostavljen i budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti.

Novac iz Fonda, istakao je Trifunović, dodeljivaće se na javnim konkursima.

Predloženim zakonom uvodi se naplata energije prema potrošnji, zahtevaće se ekodizajn, energetska efikasnost biće uvedena kao kriterijum u javne nabavke, a jedna od ključnih novina biće i budžetski fond za energetsku efikasnost.

Uvodi se i organizovano upravljanje energijom, energetski pregledi objekata, označavanje proizvoda koji značajno utiču na potrošnju energije, kao i minimalni zahteve u pogledu energetske efikasnosti.

Lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika moraće da donesu program unapređenja energetske efikasnosti u transportu od tri godine.

- Zakon će doprineti povećanoj sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenju uvozne zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu građana - kazao je Trifunović.

On je dodao da će se stvoriti i uslovi za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i omogućiti lakše ispunjenje obaveza države u pogledu primene obnovljivih izvora energije.

- Zakonom se ide ka strateškom planu i međunarodnoj obavezi Srbije da
uštedi devet odsto bruto finalne potrošnje energije do 2018. godine - rekao je Trifunović.

Potrošnja energije u Srbiji je bar dva do tri puta veća nego u EU, kazao je Trifunović i dodao da je Srbija veoma zavisna od uvoza energenata - čak 33,6 odsto se uzvozi, a da je emisija gasova sa efektom staklene bašte iz energetskog sektora 76 odsto.

Izvor: Blic

Priredio: 

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške