Završena međunarodna investiciona konferencija “SEE ENERGY- Connnect & Supply II” ZELENA ENEGIJA U POLJOPRIVREDI
U organizaciji Nacionalne asocijacije za biomasu “SERBIO” i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ DKTI i AMBERO Consulting, uz prisustvo domaćih i stranih učesnika,...
SEE ENERGY - Connect & Supply II 2020
Zelena energija u poljoprivredi i građevinarstvu Investiciona konferencija, 1-2 oktobar, 2020. Novi Sad BIOENERGIJA- SOLARNA ENERGIJA- ENERGETSKA EFIKASNOST Konferencija SEE...
Video prilog SEE ENERGY- Connect & Supply II 2020 konferencije
Video prilog konferencije možete pogledati klikom na sledeći LINK. - https://www.youtube.com/watch?v=asB9BgbGMbU
Završena Međunarodna konferencija „Biomasa – potencijal za rast“
U organizaciji Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Skupštine evropskih regija (AER) i Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO, više od 200 domaćih i stranih učesnika,...

Srbija očekuje velika ulaganja u obnovljive izvore

subota, 09 februar 2013 17:42 Pročitano 14465 puta

Srbija očekuje dve milijarde evra investicija u korišćenje obnovljivih izvora energije u narednih sedam godina, izjavio je pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović na okruglom stolu o obnovljivim izvorima energije u Beogradu. Srbija treba da izgradi 1.092 megavata kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije da bi do 2020. ispunila cilj da 27% ukupne potrošnje energije bude proizvedeno iz obnovljivih izvora.

“Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije predviđeno je da se taj cilj ispuni izgradnjom vetroelekrana snage 500 megavata, velikih i mini hidroelektrana snage po 200 megavata, 100 megavata postrojenja koje koriste biomasu i 92 megavata iz ostalih izvora”, kazao je Trifunović.

Taj plan iz Nacionalnog akcionog plana, koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji u narednim mesec dana, predstavlja signal investitorima da postoji dobra volja da se u narednih sedam godina izgrade novi proizvodni kapaciteti, istakao je Trifunović.

On je podsetio da je Srbija preuzela obavezu da do 2020. godine poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji sa 21,2% na 27%.

Trifunović je istakao da će novi kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora stabilizovati energetski sistem, angažovati domaću industriju i doprineti da nemamo ekološke probleme.

On je kazao i da je postavljen zakonski i regulatorni okvir za ulaganje u obnovljive izvore energije i da sada sledi faza investiranja.

“Do kraja 2015. godine očekujemo sigurnih 500 megavata iz obnovljivih izvora energije”, kazao je Trifunović.

Kako je dodao, 2015. godina će biti prva kontrolna tačka za uspešnost i efekte regulatornih mera za veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

Trifunović je kazao da je u saradnji sa 17 opština iz Srbije Ministarstvo energetike pripremilo javni poziv za dodelu 317 lokacija za izgradnju mini hidroelektrana u Srbiji i da će uskoro biti objavljen. Investitori će imati rok od šest meseci da se izjasne za ulaganja, dodao je on.

On je podsetio i da je Vlada Srbije donela uredbu o podsticajnim cenama (fid-in tarifama) za otkup struje proizvedene iz obnovljivih izvora energije, koja je stupila na snagu 4. februara.

Prema toj uredbi, iz koje će se nove cene primenjivati od 1. januara 2014. godine, stimulisaće se i domaćinstva da postavljaju solarne panele na krovovima zgrada.

Period trajanja podsticaja je 12 godina, nakon čega će javni snabdevač biti obavezan da otkupljuje struju od proizvođača po tržišnim cenama.

Trifunović je kazao i da je plan Ministarstva da se, po nemačkom modelu, stimulišu lokalne zajednice da postanu vlasnici vetroparkova za proizvodnju struje.

Do kraja februara će biti donet i model ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije za povlašćene proizvođače, najavio je on, čime se kompletira okvir za otkup struje iz obnovljivih izvora.

“Napravljen je važan iskorak ka investitorima i prve rezultate očekujemo ove godine”, istakao je pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović.

Koordinator za investicije i eksploataciju u preduzeću EPS Obnovljivi izvori energije Milutin Prodanović kazao je da to preduzeće planira obnovu 15 mini hidroelektrana i izgradnju osam novih, koje se finansiraju iz kredita Evorpske banke za obnovu i razvoj.

“Radi se i na izgradnji vetroparka snage 30 megavata kod Kostolca i solarnoj elektrani snage pet megavata u Opštini Čajetina”, dodao je Prodanović.

Predstavnici ambasade SAD u Beogradu i kompanije Dženeral elektrik ocenilu su da je dobro što je Srbija napredovala u donošenju propisa za podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije, ali su kao ograničenje naveli nizak limit od 500 megavata za subvencionisanje otkupa struje proizvedene iz energije vetra.

Kako su ocenili, ako se ne poveća taj limit za vetroelektrane, za čiju gradnju u Srbiji su zainteresovane američke kompanije, Srbija neće moći da ispuni cilj da do 2020. godine proizvodi 27% energije iz obnovljivih izvora.


 Izvor: Zelenenovine

Priredio: 

GENERALNI SPONZOR

energotehnikajuznabacka

SPONZORI

Biogest

Innio

gilles-energie

urbas

NAHTEC

Polytechnik

xylowatt

Arundo-Bionergy

energynet

CEEFOR

LOGISTIČKI PARTNER

info TIM

foragrobio

WRMConsult

MEDIJSKI SPONZORI

energetskiportalsrbije

RTV

Grenef

Podovi

Prozori i vrata

E kapija

DAN

Agroportal

biores

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Bulevar Mihajla Pupina 6/6, 21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/382 35 33
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške