Porez „guši“ pelet

subota, 25 maj 2013 17:43

Stranka Zeleni Srbije podržala je inicijativu Nacionalne Asocijacije za biomasu Serbio od februara 2013. i preko svog poslanika Ivana Karića, predsednika pokreta Zelenih podnela je inicijativu da se smanji porez na dodatnu vrednost na agropelet i drveni pelet, i tako izjednači poresko opterećenje navedene vrste ogreva i drugih vrsta ogreva (drvo, ugalj). Porez na ogrevno drvo i ugalj sada iznosi 8%, dok porez na pelet, kao energetski efikasnije i isplativije gorivo 20%.

Inicijativu „Za smanjenje PDV-a na pelet sa 20% na 8%“ pokrenuo je Narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić. Navedena inicijativa je upućena Predsedniku Vlade Republike Srbije, Ministru finansija i privrede, Ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarki energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Inicijativa se odnosi i na proizvode briket i drvenu sečku.

Upotreba i iskorišćavanje peleta za produkciju energije predstavlja put u energetsku nezavisnost i sigurnost. Smanjenje poreza na pelet povećaće njegovu proizvodnju, a samim tim i potrošnju što dovodi do razvoja i unapređenja zelene ekonomije. Investicije u energetsku efikasnost su put u zelenu ekonomiju i zelene poslove. Kao rezultat toga dolazi do povećanja broja „zelenih“ radnih mesta.

Proizvodnja biomase (peleta, briketa, drvene sečke) i zelene energije stvorila bi perspektivu za oživljavanje ruralnih sredina, otvarajući nova radna mesta i siguran posao, jer je potreba za energijom i čistom životnom sredinom osnova održivog života.

Podsticajem proizvodnje peleta došlo bi se do boljih rezultata u regionalnoj ekonomiji, uvoza manjih količina nafte i gasa, razvoju poljoprivrede, smanjenju potrošnje veštačkih đubriva, smanjenju potrošnje fosilnih goriva, što doprinosi manjem zagađenju životne sredine i očuvanju prirodnih resursa. Usled veće upotrebe obnovljivih izvora energije u odnosu na fosilna goriva, u znatnoj meri će se smanjiti emisija CO2. Upotrebom peleta Srbija bi ostvarila veće učešće u korišćenju obnovljivih izvora energije u energetskom bilansu Srbije u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama.Pogledajte kako glasi zvanična Inicijativa:


“Polazeći od neophodnosti da se izjednači poresko opterećenje drvenog i agropeleta, i ogrevnog drveta i drugih energenata,

Podnosim:

INICIJATIVU
„ZA SMANjENjE PDV-a NA PELET SA 20% NA 8%“

Predlažem:
1. Da PDV na agro i šumski pelet iznosi 8%.

Obrazloženje
Učešće agropeleta i peleta dobijenog od drveta, za zadovoljenje energetskih potreba stanovništva, treba da se poveća. Da bi se ostvarili ciljevi iz Akcinog plana za korišćenje biomase u energetske svrhe neophodno je izjednačiti poresko opterećenje (PDV) drvenog i agropeleta, i ogrevnog drveta i drugih energenata. Ova inicijativa se odnosi i na briket i drvenu sečku.”

Priredio: 

Specijalizovane stručne usluge, koje pruža Nacionalna asocijacija za biomasu "SERBIO"

Energetska regionalna konferencija SEE ENERGY 2023, 2-3. oktobar, Novi Sad 

 SEEnergy2023 970x250 1

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške