Budućnost je u obnovljivim izvorima energije

sreda, 19 septembar 2012 11:39 Pročitano 21432 puta

Predsednik opštine Zoran Todorović bio je jedan od učesnika radnog sastanka u Novoj Varoši sa ministarkom energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zoranom Mihailović koji je održan 7. septembra. Tema sastanka je bila razvoj postrojenja za dobijanje energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno iz biomase i hidropotencijala. Na sastanku su razmatrani projekti koje će opština Arilje 21. septembra predstaviti u Nišu domaćim i međunarodnim investitorima, a razgovaralo se i o intenziviranju međuopštinske saradnje i zajedničkog nastupa u pogledu otvaranja regionalnih centara za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Tom prilikom predsednik opštine Zoran Todorović je istakao da je jedan od prioriteta razvoja opštine Arilje iskorišćavanje prirodnih resursa prvenstveno u pogledu mini hidroelektrana i biomase.

Ministarka energetike je rekla da Srbija nema dovoljno struje i da će Ministarstvo na čijem je ona čelu i nova Vlada na svaki način podržati ozbiljne investitore u toj oblasti, posebno zainteresovane za ulaganje u obnovljive izvore energije. Ministarka Zorana Mihailović je u razgovoru sa predsednikom opštine Zoranom Todorovićem istakla spremnost da ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine i ona sa svojim timom izađu u susret svim projektnim planovima i predlozima koje opština Arilje u saradnji sa drugim opštinama bude uradila.

Treba reći da je projektni tim opštine Arilje na čelu sa pomoćnikom predsednika opštine Milanom Stevanovićem, pripremio predloge projekata koji će biti prezentirani 2., septembra na konferenciji stranih investitora za obnovljive izvore energije. Razgovarajući o projektu i njegovoj primeni, gospodin Stevanović je rekao da postrojenja na biomasu koja se danas rade služe jednim delom za proizvodnju biogasa i električne energije , a drugim delom za proizvodnju toplote koja se u razvijenim zemljama najčešće koristi za grejanje centralnog sistema, a nalazi i široku primenu u poljoprivrednoj proizvodnji u staklenicima. To je skupa investicija koja se isplati u periodu od 4 do 5 godina . Pitanje energetske efikasnosti je pitanje budućnosti i opstanka opština. One opštine koje to pre budu shvatile, tim bolje po njih. Naša želja je da iskoristimo sirovinu koju imamo, da se kod nas prerađuje i da dobijemo energiju iz otpada. Mi želimo da Arilje kao propagator razvoja bude u koraku sa svim tim dešavanjima, pa čak i barjaktar razvoja opština u regionu.


Izvor: Arilje - Budućnost je u obnovljivim izvorima energije

Priredio: 

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške