Izgorelo preko 3500 hektara šume!

petak, 31 avgust 2012 07:34 Pročitano 18675 puta

Inspekcija Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja obišla je područja zahvaćena požarima i od štabova za vanredne situacije, vatrogasnih službi i Šumskog gazdinstva „Srbijašuma", prikupila podatke o teritorijama zahvaćenim požarom. Prema objedinjenim podacima inspekcije, na devet lokacija zahvaćenih požarom, izgorelo je ukupno 3.582 hektara šume, žbunastog rastinja, pašnjaka i livada.

Prvi požar izbio je 21. avgusta u opštini Brus na potezu od Banovca do Budilovine, u kom je potpuno izgorelo dva hetara borove šume, a ugašen je 23. avgusta. Isti dan požar je izbio u Aleksandrovcu na lokaciji Koznički most, u kom je gorelo 75 hektara šume lišćara i četinarske šume, a požar je ugašen 26 avgusta, ova teritorija je pošumljavana pre 30 godina, kako bi se sprečila erozija zemljišta. Požari su izbili i 23. avgusta na tri lokacije. Prvi požar izbio je u opštini Brus od Velike grabovice preko grebena Suva rudina, do Krive reke gde je izgorelo 200 hektara mahom četinarske šume. Drugi požar izbio je u opštini Bajina Bašta u Predelu izuzetnih odlika „Zaovine" i „Šargan" Mokra Gora kao i u povezanim teritorijama u Bosni i Hercegovini. Gašenje požara još uvek traje i procenjuje se da je izgorelo 800 hektara četinarske šume, livade i niskog rastinja, teritorija NP Tara nije zahvaćena požarom. Istog dana, požar je izbio u opštini Čajetina na lokalitetu Smiljanski zakosi na Čigoti, na Zlatiboru. U požaru koji je ugašen 26. avgusta izgorelo je oko 1.000 hektara šume bora, hrasta i prizemnog rastinja. Dva požara su izbila 24. avgusta i to: u Zaječaru na lokaciji Vršačka čuka u kom je izgorelo oko 300 hektara listopadne šume, livade i niskog rastinja, kao i u Gornjem Milanovcu od sela Srezojevci prema ataru sela Gornja Gorevnica, u kom je izgorelo 1.000 hektara borove i lišćarske šume. Jedan požar zabeležen je 25. avgusta u Knjaževcu na lokaciji Zubetinac, u kom je izgorelo oko 200 hektara listopadne i četinarske šume. Ista površina je gorela 2008. godine, nakon čega je izvršeno pošumljanje četinarima, dok se bukova šuma obnovila prirodnim putem. Poslednji požar izbio je u opštini Brus na lokaciji Lepenac, gde je izgorelo oko 6 hektara hrasta i bukve.     

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja će nastaviti da prati požarima ugrožene teritorije i sačiniti detaljan izveštaj o stepenu oštećenja prirodnih resursa.

Priredio: 

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške