Bolji uslovi za izvoz agrarnog peleta iz Srbije od sledeće godine

petak, 24 januar 2014 12:49 Pročitano 35808 puta

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, gospođa Nataša Pavićević Bajić, u razgovoru za list „Danas“ izjavila je da je Evropska komisija za razvoj odobrila izvoz peleta od agrarne biomase nakon što je Pokrajinski sekretarijat, u saradnji sa drugim državnim institucijama, uspeo da uskladi domaći tarifni sistem sa evropskim.

Trideset osam firmi u Vojvodini bavi se proizvodnjom peleta i briketa, a do sada su ove sirovine smatrane hranom prilikom izvoza, što je i njihovu cenu činilo većom. Zbog toga su kompanije izbegavale izvoz ovog proizvoda i njegovu proizvodju u planiranim količinama.

Međutim, bolji uslovi izvoza menjaju situaciju i očekuje se da fabrike za proizvodnju peleta počnu da rade punim kapacitetima što će dovesti do većeg iskorišćenja biomase, ali i otvaranja novih radnih mesta. Gospođa Pavićević Bajić je izjavila da je primarni cilj povećanje energetske efikasnosti, ali i dobijanje jeftinije električne energije kako bi se stabilizovao i razvio region, a samim tim i doprinelo razvoju poljoprivrede i stočarstva.

Izvor: energetskiportal.rs

Priredio: 

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške