Završena međunarodna investiciona konferencija “SEE ENERGY- Connnect & Supply II” ZELENA ENEGIJA U POLJOPRIVREDI
U organizaciji Nacionalne asocijacije za biomasu “SERBIO” i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ DKTI i AMBERO Consulting, uz prisustvo domaćih i stranih učesnika,...
SEE ENERGY - Connect & Supply II 2020
Zelena energija u poljoprivredi i građevinarstvu Investiciona konferencija, 1-2 oktobar, 2020. Novi Sad BIOENERGIJA- SOLARNA ENERGIJA- ENERGETSKA EFIKASNOST Konferencija SEE...
Video prilog SEE ENERGY- Connect & Supply II 2020 konferencije
Video prilog konferencije možete pogledati klikom na sledeći LINK. - https://www.youtube.com/watch?v=asB9BgbGMbU
Završena Međunarodna konferencija „Biomasa – potencijal za rast“
U organizaciji Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Skupštine evropskih regija (AER) i Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO, više od 200 domaćih i stranih učesnika,...

Fabrika briketa u Vršcu

sreda, 03 oktobar 2012 14:13 Pročitano 60632 puta

Otvorena fabrika briketa i peleta u Vršcu. Interesovanje tržišta za tim proizodima veće od kapaciteta fabrike, koja zapošljava 30 radnika.

Fabriku briketa (ekološko gorivo) i pelete (hrana za preživare), koja će zapošljavati 30 radnika, u Vršcu su otvorili generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i generalni direktor društvenog preduzeća "Drugi oktobar" Ljubisav Šljivić.

Fabrika je izgrađena na rekultivisanom delu vršačke deponije, a ukupna vrednost investicije je 3,5 miliona evra od čega je investicija u samu fabriku dva miliona, a milion evra je ranije uloženo u infrastrukturu.

U novoj fabrici ekoloških energenata za loženje i zelene mase koja se koristi za ishranu stoke radiće ukupno oko 30 radnika. Bajatović je izjavio da bi država trebalo da podstakne domaće preduzetništvo, jer je to najbolji i najlakši način da se izađe iz krize.

Dušan Bajatović je rekao da država ne bi trebalo da investira samo u privlačenje stranih investitora već bi deo sredstava trebalo da odvoji na podsticanje domaćih preduzetnika.

"Upravo fabrika koja je otvorena danas govori o opravdanosti državnog intervencionalizma u privredi", rekao je Bajatović, dodajući da je menadžment društvenog preduzeća "Drugi oktobar" u Vršcu pokazao kako preduzetnički duh može učiniti dobre stvari.

On je istakao da je to preduzeće uspelo od sopstvenih sredstava da otvori fabriku koja proizvodi ekološko gorivo i stočnu hranu za preživare i to sve od sirovina koje su do sada bacane na otpad.

"Preduzetnički duh ne prepoznaje da li se radi o državnom ili privatnom novcu", istakao je Bajatović, dodajući da je jedino bitno da se u određeni posao uđe sa idejom ulaganja a ne razmišljanja o sopstvenoj koristi.

Dušan Bajatović je kazao i da je velika većina neuspelih privatizacija nastala upravo zbog želje pojedinaca da se lično obogate. "Postoje firme koje su neuspešno privatizovane a koje imaju i stručni kadar i poslovne potencijale i tu država mora da se umeša kako bi se ispravile greške", rekao je Bajatović.

Generalni direktor DP "Drugi oktobar", u čijem sastavu posluje novootvorena fabrika Ljubisav Šljivić, je rekao da je to preduzeće verovatno jedino u Srbiji koje je u poslednjih šest godina otvorilo dve fabrike.

"Broj zaposlenih u "Drugom oktobru" konstantno se povećava tako da smo stigli do cifre od 604 radnika, a juče smo u stalni radni odnos primili 107 ljudi", rekao je Šljivić, ističući da je fabrika briketa i pelete sagrađena isključivo sredstvima preduzeća.

Interesovanje tržišta za brikete je veliko, fabrika već sada ima zahteve iz Grčke za pet hiljada tona do kraja godine, ali, nažalost, celokupnu količinu ne može da isporuči, jer nema dovoljne kapacitete za proizvodnju.

Izvor: "RTS"

Priredio: 

GENERALNI SPONZOR

energotehnikajuznabacka

SPONZORI

Biogest

Innio

gilles-energie

urbas

NAHTEC

Polytechnik

xylowatt

Arundo-Bionergy

energynet

CEEFOR

LOGISTIČKI PARTNER

info TIM

foragrobio

WRMConsult

MEDIJSKI SPONZORI

energetskiportalsrbije

RTV

Grenef

Podovi

Prozori i vrata

E kapija

DAN

Agroportal

biores

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Bulevar Mihajla Pupina 6/6, 21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/382 35 33
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške