Miskantus – energetska biljka budućnosti

ponedeljak, 25 januar 2016 14:18 Pročitano 13809 puta

Sve je veća potreba za biogorivom koje bi jednog dana zamenilo fosilne izvore energije poput uglja, nafte ili zemnog gasa. Energetska biljka mora ispuniti nekoliko uslova: mora brzo rasti, biti otporna, ne isušivati previše tlo i biti upotrebljiva u razne svrhe. Sve ove uslove ispunjavamiskantus- visoko energetski usev poreklom iz tropskih i suptropskih krajeva Azije i Afrike. Mnogi smatraju miskantus (lat.Miscanthus x Gigantheus) gorivom budućnosti. Ova hibridna trske je otporan na hladnoću pa daje rod čak i pri niskim temperaturama.  Miskantus raste do četiri metra, a uspeva i u Srednjoj Europi. Kod nas je poznat i kao kineska šaš a zbog velikih dimenzija, na engleskom je dobio ime elephant grass (slonova trava).

Izvor čiste energije
Temeljna istraživanja provedena na miskantusu u Europi i SAD dokazala su da njegovo sagorevanje osigurava ekonomično grijanje i struju. Osim za proizvodnju čiste energije, može se koristiti i za izolaciju kuća, izgradnju i u mnoge druge svrhe. Njegovo uzgajanje ne zahteva đubrenje niti korišćenje hemikalija .Miskantus ne crpi puno vode iz tla. Kada ga posadite, možete ga koristiti dugi niz godina jer daje rod 20 godina bez ponovne sadnje. Njegovo jeftino uzgajanje, brz rast i visok prinos biomase čine ga sve popularnijim biogorivom širom sveta, a od nedavno se ova biljka uzgaja i u Srbiji.

Jeftino grejanje
Miskantus se smatra efikasnim, čistim i jftinim gorivom bez premca. Može se koristiti u obliku sečke, briketa ili peleta. Po jednom hektaru daje 20-30 tona roda koji se koristi najčešće za briketiranje i peletiranje. Suva stabljika se presuje u brikete bez ikakvog lepila i ima izrazito visoku toplotnu vednost (17MJ/kg). U prolećnoj žetvi sadrži samo 15% vlage a pri izgaranju oslobođeni CO2 je količinski izbalansiran sa usvojenom količinom tokom vegetacije te je bilans 0 tako da ne doprinosi efektu staklene bašte.U Europi već postoje ustanove (dječji vrtići, škole) koje koriste miskantus za jeftino i ekološko grijanje. Neke termoelektrane su delimično ili potpuno prešle sa uglja na miskantus, a tu obavezu ima i EPS.

Efikasno bio-gorivo
Miskantus se pokazao kao izuzetan energent. Daje više biomase od bilo kojeg drugog useva s izuzetkom šećerne trske, ali se za razliku od nje može uzgajati na širem prostoru. U poređenju s kukuruzom, proizvodi više biomase pa tako i energije. Po efikasnosti višestruko nadmašuje uljanu repicu, najrašireniji biljni energent u Europi. Kod uljane repice odnos između energije koja se uloži u uzgajanje i dobijene energije je 1:2, a kod miskantusa je fantastičnih 1:15! Po proračunima stručnjaka, poljoprivrednik od jednog hektara miskantusa može svake godine dobiti količinu goriva koja odgovara 8.000 litara lož-ulja.

Ciklus rasta
Obrazac miskantusovog rasta ponavlja se svake godine tokom celog njegovog životnog veka. Stabljike niču svakog aprila iz podzemnog kompleksa rizoma a pretkraj avgusta dosežu maksimalnu visinu. Krajnji proizvod su 4 metra visoke stabljike trske. Usev se preko zime ostavlja na polju da se suši na nogama. U to doba lišće pada na tlo obezbeđujući hranjive materije i zaštitni pokrov koji u proleće suzbija rast korova. Početkom proleća suva trska je spremna za žetvu. Može se mašinski rezati na razne dimenzije, presovati, a zatim se koristiti kao gorivo ili u druge namene. Jedno polje miskantusa omogućuje žetvu svake godine u trajanju između 15 i 25 godina. Usev se može ubirati uz pomoć postojeće poljoprivredne mehanizacije, ali postoji i specijalizovana oprema za obradu ove biljke. 

Prihvaćen i u Evropi
U Evropskoj uniji miskantus se koristi kao jeftino grejanje ili se prerađuje u etanol. Do 2050. bi mogao zadovoljavati 12 posto energetskih potreba u Evropskoj uniji. Osim za proizvodnju obnovljive energije, miskantus može poslužiti u mnoge druge svrhe. Od ove trske je moguće napraviti kvalitetnu izolaciju ili krov, laki beton, kao i vrstu bioplastike. Već postoje razni delovi automobila izrađeni od miskantusa. Pogodan je kao prostirka za konje, stoku i perad, kao i sirovina za proizvodnju celuloze. Miskantus je dozvoljen za sadnju u EU obzirom da nije invazivna vrsta, pa tako i u Srbiji nema razloga za drugačiji odnos. Opravdano se očekuje ekspanzija uzgoja ovog useva kod nas s obzirom na trendove i zahteve u energetici.

Zašto Miscanthus?
Na kraju ćemo samo kratko nabrojati zašto je miskantus pravi izbor.

+ Slonova trava ima najveći prinos (20-30 tona mase) od svih energetskih useva pa tako i najveći energetski prinos po hektaru od 204GJ u odnosu na 168GJ koliki je energetski prinos gusto sađene enrgetske topole ili vrbe. Uljana repice ili energetski kukuruz su daleko iza miskantusa po ovom pitanju.

+ Slonova trava je vrlo prilagodljiv usev koji se gaji na lošim (6, 7 klasa) pa čak i zagađenim zemljištima tako da ne ugrožava proizvodnju hrane. Ostali energetski usevi zauzimaju dragocenu površinu potrebnu za proizvodnju hrane i čine je skupljom.

+ Slonova trava je zaštita od erozije i popravlja loša zemljišta tako što tokom svog životnog ciklusa svojim ostatcima obogaćuje i zadržava vlagu u tlu. Nakon 15-25 godina koliki joj je životni vek, na tom zemljištu uspeva svaka kultura tako da je vrednost takve parcele višestruko uvećana.

+ Slonova trava je višegodišnja biljka što znači da su troškovi zasnivanja useva prisutni samo u prvoj godini. To opet dovodi do jeftinije proizvodnje u svakoj sledećoj sezoni pogotovo kada se uzme u obzir da je potreba za dodatnim agrotehničkim merama minimalna ili nikakva.

+ Slonova trava se kosi i balira standardnim poljoprivrednim mašinama (uz minimalne prerade) pa nije potrebno ulaganje u dodatnu mehanizaciju.

+ Slonova trava ima izuzetno pozitivan uticaj sa ekološkog aspekta jer kao prirodna barijera vrši prečišćavanje vazduha, povećava sadržaj zemljišnog ugljenika i biodiverzitet. Stoga se koristi i kao prirodni filter oko deponija smeća kao živa ograda. Produkti direktnog izgaranja miskantusa su slični kao kod drveta tako da je dozvoljno njegovo loženje u pećima i kotlovima za etažno grejanje po važećim ekološkim zakonima Evropske unije. Miskantus emituje 7,5 puta manju količinu CO2 po kWh proizvedene struje u poređenju sa ugljem.

+ Slonova trava ima još dobrih osobina i upotrebnih vrednosti koje nisu direktno vezane za energiju ali koje su podjednako važne. Tako se miskantus može upotrebiti još kao sirovina za papirnu industriju, za proizvodnju biorazgradivih proizvoda, kao građavinski materijal itd.

+ Slonova trava je sterilni hibrid tako da se razmnožava iz rizoma ili mikropropagacijom. To usporava i poskupljuje zasnivanje velikih površina ali ova naizgled mana doprinosi njenoj neinvazivnosti i tu ''manu'' pretvara u prednost ove jedinstvene biljne vrste.

Za više detalja posetite: https://sites.google.com/site/slonovskatrava/

Priredio:  Raško Perkučin

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške