Saradnja sa Nemačkom u oblasti energetike i zaštite životne sredine

četvrtak, 04 oktobar 2012 14:12 Pročitano 13516 puta

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom za proširenje Evropske unije, jugoistočnu Evropu i Tursku u Ministarstvu ekonomije i tehnologije SR Nemačke Helgeom Tolksdorfom o temama u vezi sa energetikom i zaštitom životne sredine.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je u cilju povećanja energetske efikasnosti toplana u Srbiji postigut dogovor o saradnji u oblasti promene strukture ulaznih goriva i pretvaranja toplana u kogenerativna postrojenja, koja će uz toplotnu isporučivati i električnu energiju.

Kada je reč o zaštiti životne sredine, predstavnici Ministarstva ekonomije i tehnologije Nemačke prihvatili su da obezbede prisustvo referentnih kompanija koje će učestvovati u rekultivaciji kopova i šireg područja Borskog basena, a kao poseban oblik saradnje dogovorena je edukacija srpskih stručnjaka iz pomenutih oblasti.

Na osnovu danas postignutih dogovora pomenuta ministarstva Srbije i Nemačke pristupiće operacionalizaciji planova u narednom periodu.

Poseta delegacije Ministarstva ekonomije i tehnologije Srbiji predstavlja nastavak saradnje započete tokom posete prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane Aleksandra Vučića i ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović Nemačkoj.

Izvor: "Poslovno Jutro"

Priredio: 

Specijalizovane stručne usluge, koje pruža Nacionalna asocijacija za biomasu "SERBIO"

Energetska regionalna konferencija SEE ENERGY 2023, 2-3. oktobar, Novi Sad 

 SEEnergy2023 970x250 1

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške