Srbija raspisala aukcije za OIE: Tržišne premije za vetro i solarne elektrane

sreda, 14 jun 2023 12:19

solar wind aukcije min

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike su pokrenuli aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, konkretno za vetroelektrane (400 MW) i solarne elektrane (50 MW). Ovaj korak predstavlja deo Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji ima za cilj dodelu tržišnih premija za ukupno 1.300 MW za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine.

Aukcije su digitalizovane kako bi se osiguralo brzo, efikasno i transparentno sprovođenje procesa. Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, ističe da će ovaj postupak rezultirati dodatnih 450 megavata zelene energije za privredu i građane Srbije. Implementacija tržišnih premija omogućava bolje upravljanje troškovima i pruža sveobuhvatnu korist za energetski sistem zemlje.

Prednost za dobijanje podsticaja imaju investitori sa najkonkurentnijom ponudom

Kvota za vetroelektrane iznosi 400 MW, dok je kvota za solarne elektrane 50 MW. Proizvođači iz obnovljivih izvora energije mogu ponuditi maksimalnu cenu od 105 evra po megavat-satu za vetroelektrane i 90 evra po megavat-satu za solarne elektrane. Investitori koji ponude najnižu cenu u odnosu na maksimalno definisanu imaju prednost u dobijanju podsticaja, što bi moglo rezultirati smanjenjem troškova električne energije.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pruža tehničku pomoć za razvoj pravnog i regulatornog okvira za sprovođenje aukcija, dok Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) i akcionari EBRD-a pružaju finansijsku podršku.

Usvajanje izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) i pratećih podzakonskih akata predstavljalo je regulatornu pripremu za sprovođenje aukcija. Elektromreža Srbije (EMS) i Elektroprivreda Srbije (EPS) aktivno će učestvovati u ovom procesu kako bi se obezbedila sigurnija snabdevenost građana i privrede. Prema procenama, uspešnom realizacijom aukcija, EPS će prihodovati više od tri miliona evra godišnje, uzimajući u obzir relevantne tržišne cene.

Uputstvo i prijave za učešće na aukcijama podnose se preko portala OIE aukcije (oieaukcije.mre.gov.rs)tokom narednih 60 dana, odnosno do polovine avgusta ove godine.

Priredio: 

Specijalizovane stručne usluge, koje pruža Nacionalna asocijacija za biomasu "SERBIO"

Energetska regionalna konferencija SEE ENERGY 2023, 2-3. oktobar, Novi Sad 

 SEEnergy2023 970x250 1

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške