Međunarodna investiciona konferencija- SEE ENERGY Connect & Supply III 2021
Treća po redu međunarodna investiciona konferencija SEE ENERGY - Connect & Supply III  u organizaciji Nacionalne Asocijacije za biomasu – "SERBIO" i GIZ DKTI za cilj...
Program SEE ENERGY - Connect & Supply III, 6-7. oktobar 2021.
SEE Energy – Connect &Supply III 2021 Proizvodnja zelene energije u cilju zaštite životne sredine i održiva upotreba drvne biomase 6 - 7. oktobar 2021. HOTEL...
Registraciona forma
Preuzmite prilog ispod, popunite i pošaljite na see-energy@serbio.rs Na taj način ste rezervisali i obezbedili mesto na konferenciji.  Za sva pitanja, stojimo na...
Prva svetska plutajuća solarna elektrana na visokim nadmorskim visinama - u švajcarskim Alpima
Prva svetska plutajuća solarna elektrana na visokim nadmorskim visinama - u švajcarskim Alpima Prva na svetu plutajuća solarna farma na visokim visinama smeštena je poput splava na...

Vlada R.Srbije podstiče toplane da sa mazuta pređu na biomasu

petak, 19 oktobar 2012 17:05 Pročitano 25914 puta

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom su određene minimalne i maksimalne cene grejanja koje će toplane primenjivati u novoj grejnoj sezoni, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka energetike na danas održanoj konferenciji za novinare u Pres sali Vlade R.Srbije.

Nove cene će se, prema njenim rečima, u zavisnosti od energenta koji toplane koriste, kretati od 61,07 do 91,07 dinara po metru kvadratnom za gas bez PDV-a, od 83,35 do 113,35 dinara po kvadratu za mazut, 52,45 do 82,45 za ugalj i 73,5 do 103,5 za grejanje na biomasu.

Sa PDV-om, maksimalne cene će iznositi 98,35 dinara za toplane koje koriste gas, 122,41 dinar za mazut, 89,04 za ugalj i 111,79 za biomasu.

Ovom uredbom razlika u cenama grejanja koje plaćaju građani i privreda biće jedan prema 1,5 dok je dosadašnji odnos prelazio jedan prema četiri, istakla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da je od sistemskih mera Vlada predvidela da toplane u narednih dve dodo 2,5 godine pređu na merenje toplotne energije po utrošku, i da će nastojati da ih podstiče da menjaju gorivo koje koriste tako što će, na primer, sa mazuta da pređu na biomasu.

- Nećemo se zaustaviti samo na preporuci već ćemo predvideti i finansijske podsticaje da se toplane preusmere na taj energent koji Srbija ima u izobilju - kaže Mihajlović.

Kako dodaje, ne očekuje otpor lokalnih samouprava u sprovođenju ove mere i da će tamo gde je do sada cena bila viša, toplane morati da se usklade s novim pravilima obračunavanja.

Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave, rekla je da su ta dva ministarstva uradila doasad najopsežniju analizu po ovom sektoru koja je bila osnov za ovu uredbu.

- Prosečna cena grejanja za domaćinstva trenutno iznosi 80,56 dinara po metru kvadratnom za građane i 202,76 dinara za privredu, ali uz velike razlike među opštinama. Na primer, cena grejanja za stanove je 14,43 dinara po kvadratnom metru u Malom Zvorniku, a 180 dinara u Odžacima. Kod poslovnog prostora, cene se kreću od 58,12 dinara u Obrenovcu, do 536 u Prijepolju - objašnjava Kalanović.

Prema njenim rečima, dugovanja toplana prema dobavljačima iznose 22,6 milijardi dinara, a da je dug toplana prema Robnim rezervama 42.400 tona mazuta.

Izvor: "Blic"

Priredio: 

biores

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Bulevar Mihajla Pupina 6/6, 21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/382 35 33
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške