Predstavljen paket mera u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije

utorak, 11 decembar 2012 09:32 Pročitano 15098 puta

Novi paket mera i planova u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije u Republici Srbiji, predstavljen je u ponedeljak 10. decembra 2012. u Velikoj sali Privredne Komore Srbije. Predstavljajući novi Nacionalni akcioni plan za korišćenje obnovljivh izvora energije do 2020. godine, kojim je planiranoda Srbija do 2020. godine od ukupne potrošnje energije 27 odsto dobija iz obnovljivih izvora, Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović   rekla je da je došlo do određenih smanjenja visine podsticajnih, fid-in tarifa, za energiju vetra i sunca, kao i da je uvedena podsticajna tarifa za kogerenativna postrojenja na ugalj, za elektrane na sve vrste gasova i za solarne kolektore na krovovima stambenih objekata.

Taj plan predviđa malo smanjenje fid-in tarifa za solarnu energiju i predložena je tarifa od 16,25 do 22,66 evrocenti po kilovat-času, zavisno od veličine solarne elektrane, a razlog za smanjenje je pad cena opreme za solarne elektane za više od 40 odsto od 2008. do sada, rekla je ministar Mihajlović.

Tokom prezentacije (prezentaciju možete preuzeti ovde) koju je održala Zorana Mihajlović predstavljen je nacrt mera, jer je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine želelo da tokom diskusije u velikoj sali Privredne komore Srbije čuje i predloge i sugestije potencijalnih investitora i stručne javnosti, pre konačnog uobličavanja uredbi koje će biti dostavljene Vladi Republike Srbije.

Nacrtom nove podsticajne regulative, za vetar je predviđena nova nešto niža tarifa od 9,2 evrocenti po kilovat času, dok će za elektrane na geotermalnu energiju fid-in tarifa biti od 6,92 do 10,35 evrocenti.

Poveministarstvo vestćane su podsticajne tarife za male hidroelektrane (HE) do 1 megavata (MV), a blago smanjene za veće HE i za HE na postojećoj infrastrukturi, uvedeni podsticaji za HE od 10 do 30 MV . Predviđene su podsticajne tarife za male HE u iznosu od 7,38 do 13,72 evrocenta po kilovatčasu.

Fid -in tarifa za elektrane na biomasu do pet MV su blago smanjene, a od pet do 10 MV značajnije, s tim što su uvedeni podsticaji za elektrane na biomasu snage veće do10 MV . Iznosi tih tarifa su od 8,22 do 13,82 evrocenti.

Cene za elektrane na biogas su blago smanjene za postrojenja do 0,2 MV i blago povećane za elektrane veće od 1 MV, a uvedeni su i podsticaji za elektrane na biogas životinjskog porekla. Iznosi tarifa za elektrane na biogas su 12,31 do 16,49 evrocenti.

Ukinuta je neopravdana gradacija elektrana na otpad, a uvedena posebna kategorija kombinovanih elektrana na ugalj da bi se podstaklo visoko efikasno korišćenje najznačajnijeg domaćeg energetskog resursa. Za kogenerativna postrojenja na ugalj pojedinačne snage do 10 MV tarifa je 8,04 evrocenti, a za kogenerativne elektrane na gas do 10 MV tarifa je 8,89 evrocenti.

ministarstvo vest2

Tarifa će za elektrane na deponijski gas biti 6,91 evrocent, a za elektrane na otpad 8,57 evrocenti. Ministar Zorana Mihajlović je istakla da će dužina trajanja fid-in tarifa ostati nepromenjena i trajaće 12 godina, ali je povećana ukupna instalisana snaga za energiju vetra za koju je moguće dobiti status povlašćenog proizvođača na 500 MV.

Ukupna instalisana snaga solarnih elektrana koja će biti podsticana tarifama iznosiće 4 MV za solarne elektrane na objektima, a za solarne elektrane na zemlji- 6 MV.

Zorana Mihajlović je u izjavi novinarima posle završene prezentacije ponovila da će prioritet u iskorišćenju obnovljivih izvora energije biti biomasa, mali vodotokovi, potom geotermalna i energija vetra i sunca.

„Imajući u vidu bogatstvo koje Srbija ima u obnovljivim izvorima energije verujem da možemo da ispunimo cilj da do 2020. godine proizvedemo 27 odsto energije iz obnovljivih izvora i da značajno unapredimo energetsku efikasnost u zemlji“, rekla je Mihajlović.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine kazala je da su bila angažovana dva svetska konsultanta da bi se potpuno realno odredile fid-in tarife, kojima treba da budu zadovoljni i država i investitori i oni moraju da budu partneri, a ne suprostavljene strane u ovom poslu.

Kako bi se što bolje i efikasnije iskoristili obnovljivi izvori energije, Zorana Mihajlović je rekla da se radi na izmeni Zakona o energetici koji se tiče revizije energetskih dozvola i toga šta je investitor u obavezi da uradi za tri godine od izdavanja energetske dozvole.

Ministarstvo energetike, takođe, kako je istakla, priprema javni poziv za zainteresovane investitore koji žele da dobiju lokaciju za male hidroelektrane, što je potpuna novost i ti javni pozivi će biti završeni do kraja ove godine.

Već početkom sledeće godine očekuju se licitacije po osnovu tih javnih poziva, kazala je ministar Mihajlović.

Ona je napomenula da će Ministarstvo energetike, takođe, do juna sledeće godine biti mesto gde će investitori u obnovljive izvore moći da dobiju sve potrebne dozvole na jednom mestu.

„Verujem da će plan iskorišćenja obnovljivih izvora energije u potpunosti biti ostvaren“, rekla je ministar i poručila investitorima da su dobrodošli u Srbiju i da se obrate resornom ministarstvu za sve probleme sa kojima su budu suočavali.

Mihajlović je zamolila investitore da se pridržavaju zakonskih okvira i da ulažu ne samo u projekte koji im donose profit već i one koji su od društvenog i nacionalnog interesa.

 Izvor: "Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine republike Srbije"

 

Priredio: 

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške