Video prilog i kratak osvrt na završenu SEE ENERGY 2022 konferencijuBiomasa – ekološko i ekonomično grejanje sa kojim Srbija tek treba da se upozna

četvrtak, 15 decembar 2016 10:39 Pročitano 3305 puta

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO održala je u okviru novosadskog Winterfesta poslednji u nizu ovogodišnjih info dana, na kojima je građane Srbije upoznavala sa mogućnostima i prednostima grejanja na biomasu.

Ove kampanje za potrošače deo su velikog evropskog projekta BioRES, koji u Bugarskoj, Srbiji i Hrvatskoj, kao zemljama u kojima je prebacivanje sa fosilnih na drvna biogoriva još uvek na samom početku, za cilj ima podizanje svesti o tome kako korišćenje biomase, pre svega peleta i briketa koje građani mogu da koriste za grejanje, svode na minimun negativne posledice na okolinu, ali osiguravaju i dugoročnu ekonomsku održivost i stabilnost.

Pored toga što o prednostima bioamase kao goriva informišu individualne potrošače u Srbiji, asocijacija SERBIO ovaj obnovljivi izvor energije promoviše i u velikim privrednim i komunalnim sistemima u Srbiji, kao i u lokalnim samoupravama.

biores infodani

Trenutno veliki broj opštinskih toplana opterećuju finansijski lokalne samouprave, pa bi prelazak sa fosilnih na drvna biogoriva lokalnim samoupravama mogao doneti uštedu, sa obzirom na to da su operativni troškovi grejanja na biomasu niži od grejanja na fosilna, a da se investicioni troškovi mogu pokriti kroz povoljne kredite koji su dostupni, ili se razvoj investicije može realizovati kroz javno - privatno partnerstvo.

Prema informacijama asocijacije SERBIO, u ovom trenutku se oko 20 sistema za centralno grejanje u Srbiji nalazi u različitim fazama razvoja projekata, koji podrazumevaju zamenu fosilnih goriva biomasom. Neke opštine, poput Bajine Bašte i Malog Zvornika, već od kraja ove sezone mogle bi imati instalirana rešenja na biomasu.

Kako bi se biomasa koristila kao energent u većoj meri, SERBIO radi na tome da se u Srbiji razvije tržište, da se privrednim subjektima koji prelaze na biomasu garantuje dovoljna količina biomase u kontinutetu, da se reši problem njenog skladištenja uvođenjem inovativnog koncepta logisitčkih centara za trgovinu biomasom.

Sve informacije o tome koje su prednosti biomase kao energenta i kako se u Srbiji prebaciti na ovaj sistem proizvodnje energije, zainteresovani mogu dobiti na sajtu asocijacije SERBIO, na kojem su dostupne i informativne brošure, a svoja pitanja mogu da šalju i na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Priredio: 

SEEnergy2023 970x250

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške