PELET

utorak, 11 decembar 2012 21:54

Šta je pelet?

Pelet je energetsko gorivo koje se dobija posebnim tehnološkim postupkom mlevenja, sušenja i presovanja raznih bio materijala. On predstavlja veoma efikasno gorivo, a kao sirovina za njegovu proizvodnju može da posluži drvo iz šumskog otpada, ogrevno drvo, piljevina i ostali otpad iz prerade drveta ( drveni pelet ), zatim slama od soje, pšenice, kukuruzovina, ljuske od suncokreta ( agro pelet ).

Zašto pelet?

- Energetska vrednost. Usled niske vlažnosti drveni pelet ima visoku energetsku vrednost.

- Mala količina pepela

- Praktična upotreba. Paljenje i gašenje peći na pellet kao i podešavanje temperature u prostoriji može se planirati i uspostaviti u skladu sa svojim navikama i potrebama. Rad peći se može kontrolisati i na daljinu bilo daljinskim upravljačem ili mobilnim telefonom.

- Praktično pakovanje / manji prostor za skladištenje Pelet se pakuje u najlonskim džakovim od 15 i 25 kg ili u džakovima od 1t dimenzija 91×91×180 cm.

- Očuvanje prirode Drvo, kao narasprostranjenija sirovina od koje se dobija pelet, spada u obnovljive izvore enegije što pelet svrtsava u energente čiji se resursi nisu ograničeni. Agro pelet, za čiju proizvodnju se koristi otpad sa agrarnih površina, ima još povoljniju sliku u pogledu očuvanja životne jer se na ovim površinama gaje uglavnom jednogodišnje biljke, tako da je priliv sirovina približno konstantan.

Karakeristike peleta

Toplotna moć: 17500 kJ/kg

Prečnik: 6mm Maksimalna dužina: 50mm

Maksimalni udeo vlade: 12%

Maksimalni procenat pepela: 1%

 

Izvor: Nebojša Golubović, Yubel Inžinjering doo

Priredio: 

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške