PDV na pelet mora da se smanji

ponedeljak, 25 februar 2013 21:43 Pročitano 12035 puta

Pelet je ekološko gorivo iz razloga što se dobija od materijala čijim sagorevanjem imamo znatno manje emitovanje štetnih gasova u atmosferu, imamo manje zagađivanje okoline, manje dima u atmosferi, manje pepela prilikom sagorevanja peleta. Dobar je za zagrevanje zato što se dobija od otpadnih materijala, od materijala koji spadaju u obnovljive izvore energije. S druge strane, on je dobar zato što njegovom potrošnjom zamenjujemo dobar deo energenata kojih je sve manje na planeti, koji su u znantoj meri skuplji od peleta za grejanje, koji su nezdraviji od peleta za grejanje, čija potrošnja dovodi do efekta globalnog zagrevanja za razliku od grejanja na pelet koji spada u čista goriva ili prilično čista, čijim sagorevanjem nemamo efekat globalnog zagrevanja, jer se prilikom sagorevanja stvara daleko manje dima i štetnih gasova u atmosferi. Izjavio je za Kanal 9 Momčilo Radonjić iz Bioenerdži Pointa.

Prodaja peleta u Srbiji stalno raste i ove godine u odnosu na prethodnu, porasla je za 400%. Potražnja raste ne samo u industrijskim postrojenjima, već u domaćinstvima bez obzira na to što naša država za razliku od drugih u našem okruženju nije ništa učinila da podstakne potrošnju do potpuno ekološkog goriva.

To je relativno nova proizvodnja, tako da i država još nije stigla da se prilagodi ovoj proizvodnji, mada smo mi imali dosta inicijativa. Imamo izvanrednu saradnju sa Komorom Srbije, gde je čak i formiran jedan odbor preko koga mi pokušavamo sada da utičemo na državu da raznim merama pomogne ovu proizvodnju. I tu smo napravili jedan dobar program. Na žalost, u međuvremenu je došlo do promene vlade, do promene ministra poljoprivrede koji je u stvari, nadležan za ovo sa jedne strane, a sa druge strane Ministarstvo energetike. I mi smo sada inicirali jedan sastanak upravo u Boljevcu, koji bi trebalo da bude u naredne dve, tri nedelje, da izložimo sve, da kažem, one probleme koje imamo u proizvodnji peleta i u onome što je jako važno, gde država može da pomogne u proizvodnji i u potrošnji ovog biogoriva. Osnovni problem u ovom trenutku je to, da se pospeši proizvodnja. Znači, mi imamo tu dosta problema, pre svega zato što za jednu ovakvu proizvodnju, u pitanju je dosta velika investicija. I da bi ste vi investirali, vi morate da imate nekakvu sigurnost kakva će biti kretanja cena sirovina ubuduće. Na žalost, proizvođači u ovom trenutku, mi nemamo sigurnost kako će se kretati cena građe u narednom periodu, mada imamo dugoročne ugovore što se tiče količine drveta. Međutim, to nije dovoljno, mi moramo da znamo i koje ćemo cene imati u narednom periodu da bismo mogli dalje da investiramo. To je jedan problem. Drugi problem je, imamo problem sa PDVom. Mi danas recimo, na građu imamo PDV od 8%, međutim, kada prodajemo finalni proizvod imamo PDV od 20%, što u krajnjem slučaju za ovaj jedan obnovljivi izvor energije najviše pogađa potrošače. I nadamo se, da ćemo se tu izboriti, jer nelogično je da na ugalj imate 8% PDV, a na pelet danas naši kupci plaćaju 20% PDV. Tako da je to drugi problem. I treća stvar gde u stvari, mi tražimo najviše pomoć države, a to je da se obezbede povoljni, subvencionisani krediti za one koji kupuju opremu. Danas jedno domaćinstvo da bi uvelo, da kažem, ovaj vid potrošnje energije, oni moraju da ulažu u opremu koja se kreće između 2600 i 3500, zavisno od veličine, 3000 evra. Dosta je teško danas u ovim uslovima mnogima da to plate od jednom. I jako bi bilo važno da se obezbede krediti sa relativno malom kamatom na 3 do 5 godina, kako bi se stimulisala ova potrošnja. Izjavio je za kanal 9 predsednik Point Grupe gospodin Zoran Drakulić.

Pelet je ekonomičan, čist i jeftiniji u odnosu na neke druge vrste ogreva, a za grejanje površine od 100 kvadrata peletima, tokom jedne zime potrebno je oko 600 evra. Korišćenje peleta je komforno jer nema prljanja i velikih količina pepela, a iz fabrike stižu upakovani paketi koji se lako koriste.

 

Priredio: 

Specijalizovane stručne usluge, koje pruža Nacionalna asocijacija za biomasu "SERBIO"

Energetska regionalna konferencija SEE ENERGY 2023, 2-3. oktobar, Novi Sad 

 SEEnergy2023 970x250 1

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške