SeeEnergy2024 1

Dronovi: Nova era inspekcije i nadzora u obnovljivim izvorima energije

ponedeljak, 28 avgust 2023 10:06

dron inspekcija solarnih panela dronovi.rs

U svetu obnovljivih izvora energije, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u povećanju efikasnosti i održivosti. Jedna od najrevolucionarnijih tehnologija koja je uticala na ovu oblast su dronovi. Dronovi su ne samo promenili način na koji pristupamo inspekcijama i nadzoru, već su i omogućili dostupnost informacija koje su ranije bile nezamislive, prenosi dron.rs

Kada je reč o solarnim panelima i vetrogeneratorima, tradicionalni metodi inspekcije često su zahtevali velike resurse i vreme. Uz uvođenje dronova u proces, situacija se dramatično promenila. Dronovi su omogućili precizne i detaljne inspekcije čak i na teško dostupnim mestima.

Opremljeni visokokvalitetnim kamerama i termalnim senzorima omogućavaju brz pregled i identifikaciju potencijalnih problema. Na primer,  mogu pregledati solarni panel po solarni panel, identifikujući efikasnost svakog pojedinačnog panela, kao i eventualna oštećenja ili gubitak performansi. Zahvaljujući softverima za mapiranje i analizu, kao što je poznati Pix4D, dronovi su u stanju da stvore trodimenzionalne modele solarnih polja i vetrogeneratora. Ovi modeli omogućavaju bolje planiranje i upravljanje, optimizaciju postavljanja panela ili elisa, kao i rano otkrivanje potencijalnih problema.

Brzina izvođenja inspekcija i ušteda vremena

Umesto da timovi provode dane ili čak nedelje na terenu, dronovi mogu obaviti isti posao za nekoliko sati. Ovo ne samo da štedi vreme i resurse, već i smanjuje rizik od ljudskih grešaka. U svetu obnovljivih izvora energije, gde svaki detalj može uticati na efikasnost i produktivnost, dronovi su postali neprocenjiv alat. Njihova primena se ne završava samo na inspekcijama - dronovi su takođe korisni za merenje performansi, praćenje promena tokom vremena i održavanje sistIzvor: 

Više informacija na https://dronovi.rs/dron-i-obnovljivi-izvori-energije-revolucija-inspekcije-i-nadzora/

Priredio: 

Specijalizovane stručne usluge, koje pruža Nacionalna asocijacija za biomasu "SERBIO"

Energetska regionalna konferencija SEE ENERGY 2023, 2-3. oktobar, Novi Sad 

 SEEnergy2023 970x250 1

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške