Video prilog i kratak osvrt na završenu SEE ENERGY 2023 konferencijusreda, 11 oktobar 2023 16:49

SEE ENERGY 2023: Dekarbonizacija u saobraćaju

Priredio: 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

2. panel see energy 4 1 1 1

SEE ENERGY 2023: Dekarbonizacija u saobraćaju- infrastruktura i baterija 

Saobraćaj se danas suočava s jednim od najvećih izazova - smanjenjem emisija ugljenika i dekarbonizacijom, kako bi se usklađivao s globalnim ciljevima borbe protiv klimatskih promena. Ova transformacija je ključna za očuvanje naše planete i očuvanje kvaliteta života za buduće generacije. Panel o dekarbonizaciji u saobraćaju, održan 2. oktobra u okviru SEE ENERGY konferencije, bio je prilika da istražimo tehnološke inovacije i političke strategije koje će oblikovati budućnost ovog sektora.

Infrastruktura kao temelj dekarbonizacije

Efikasna infrastruktura je temelj na kojem počiva proces dekarbonizacije u saobraćaju. Kroz razvoj i unapređenje infrastrukture, možemo stvoriti okruženje koje će podržati održive alternative konvencionalnim gorivima. Ovo uključuje razvoj visokoefikasnih saobraćajnih mreža, modernizaciju puteva i železnica, kao i razvoj pametnih gradova koji promovišu javni prevoz i smanjenje emisija - samo su neke od poruke sa panela. 

Panel Filipa Mitrovića, ujedno i moderatora ovog panela i specijaliste za elektromobilnost iz 360 Mobility, bio je izuzetno informativan. Filip je istakao da će na putevima prvog reda svaka pumpa morati da ima po jedan brzi punjač, što sugeriše na značajno veliki posao koji nas očekuje uvođenjem i korišćenjem električnih automobila. Ovaj panel je okupio predstavnike ključnih kompanija koje deluju u Srbiji po pitanju elektromobilnosti, naglašavajući važnost zajedničkog napora u transformaciji transportnog sektora ka održivijoj budućnosti: predstavnike ABB, Siemens, Schneider Electric i Charge&GO kompanija. 

ABB: Inovacije za Dekarbonizaciju

Dejan Dešić, Rukovodilac segmenta infrastrukture, zgradarstva i transporta iz kompanije ABB Srbija, istakao je ključnu ulogu edukacije stručnjaka u oblasti infrastrukture za električna vozila. Naglasio je da edukacija predstavlja temelj za buduće inovacije i efikasna rešenja, čime postaje neophodan kamen temeljac održive tranzicije u saobraćaju.

Nadalje, Dešić ističe da kompanija ABB ima sveobuhvatan portfolio AC i DC punjača, koji uključuju rešenja za sporo i brzo punjenje električnih vozila. Njihova prisutnost u ovom sektoru takođe uključuje suočavanje s izazovima u segmentu javnog prevoza i transporta, za koje ABB razvija specifične punjače. Osim punjača za autobuse, kompanija nudi rešenja za kamione koji putuju na velike daljine (600-800 km) i brodove. Ovaj sveobuhvatan pristup ABB-a doprinosi dekarbonizaciji saobraćaja i unapređenju održivih rešenja u transportnom sektoru.

Inovacija u Pomorskom Transportu: Punjači za Brodove na Vodonični Pogon

ABB predvodi inovaciju i u pomorskom transportu. Njihov pilot projekat, izuzetno zanimljiv i revolucionaran, usmeren je na proizvodnju punjača za brodove na vodonični pogon. Ovi punjači postavljaju nove standarde u pomorskom transportu i omogućavaju prevoz na impresivne udaljenosti od 1000-1500 kilometara.

2. panel see energy grupna slika 1 1 1

68 punjača za električne automobile u Srbiji - Charge&Go

Miloš Kostič, direktor firme Charge&Go podelio je podatak da je od strane njihove kompanije instalirano 68 punjača za električne automobile u Srbiji i to na lokacijama: Gasprom, OMV pumpe, Big fashion, Top shop lokacije.

Imaju 1772 registrovana električna vozila u svojoj bazi podataka, koja su zajedno prešla neverovatnih 1,5 miliona kilometara. Ovi podaci jasno ukazuju na rastući trend korišćenja električnih vozila u Srbiji.

Istakao da razvoj mobilnosti zahteva i razvoj energetskog sektora i da se dekarbonizacija postiže korišćenjem obnovljivih izvora energije u elektromobilnosti.

Charge&Go je prva regionalna aplikacija za punjenje koju su domaći stručnjaci napravili i najveća mreža brzih punjača u zemlji. Svoje poslovanje šire i van Srbije, sa željom da postanu lider u celom regionu.

Digitalizacija plus elektrifikacija daju održivost - Schneider Electric

Darko Zeljković, eMobility Offer Manager iz Schneider Electric-a smatra da digitalizacija plus elektrifikacija daju održivost. Takođe, ističe da je za elektromobilnost pored punjača i električnih automobila, veliki izazov pitanje napajanja i ozbiljna količina podataka koje treba obraditi, skladištiti u data centre i obrazovati kadar za sve to.

Schneider Electric, u svom stilu, ide sa razvojem i ubacivanjem softvera koji će usavršiti punjače, omogućiti lakše korišćenje i kontrolu potrošnje na lokalnom nivou. 

Kompanija već dugo zastupa hitnu i zajedničku akciju da se smanji energetski otpad, ulaže u obnovljivu energiju, elektrifikaciju i digitalizaciju energetskih ekosistema, kao i da se obezbedi da taj razvoj bude  u skladu sa ekonomskim mogućnostima i sa opštim dobrom. Kompanija je široko prepoznata kao lider za pitanja životne i društvene sredine i upravljanja (ESG), i njeni proizvodi, usluge i ostale aktivnosti pomažu korisnicama, dobavljačima, poslovnim partnerima i zajednicama da dalje napreduju na tim poljima.

Razvijanje brzih DC punjača - Siemens tehnologija

Imajući uvid u globalne klimatske promene i regulatorne ciljeve u EU, prema kojima bi udeo električnih vozila do 2030. godine bio najmanje 50%, kompanija Siemens podržava razvoj infrastrukture brzih punjača. Time se ubrzano transformiše i kompletna automobilska industrija i menja svest ljudi da svi zajedno možemo da pomognemo u dekarbonizaciji. 

Dejan Milovanović, menadžer prodaje u Siemens Smart Infrastructure/eMobility, istakao je kako Siemens prati elektromobilnost i svojim inovacijama nastoji da olakša korisniku električnih automobile.

Pre svega, razvijaju brze DC punjače koji omogućavaju kraće vreme za punjenje automobila, wireless punjenje, automatizovano punjenje pomoću ruke sa robotom, punjenje preko plug in aplikacije, gde se automobil i punjač prepoznaju, kao i gde se gde se očitavaju podaci sa kartice korisnika i sl. 

Za primer, Tesla automobili koriste Siemens-ov plug-in sistem koji omogućava brzo, efikasno i pouzdano punjenje. Ove inovacije omogućavaju vozačima električnih automobila da uživaju u kraćem vremenu punjenja, većoj praktičnosti i boljoj kontroli nad svojim vozilima.

Panel o dekarbonizaciji u saobraćaju doprineo je ključnim koristima, uključujući važnost raznolikosti održivih rešenja, napretka u tehnologiji, poboljšanja kvaliteta života, podrške održivom razvoju i stvaranje ekonomskih prilika, uz naglasak na globalnoj saradnji kako bi se ostvarili ciljevi dekarbonizacije u saobraćaju.

Dodatak Raspisan javni poziv za zelene stanice sa elektropunjačima na auto-putevima - rok do 21. novembra 2023.

Trenutno, u Srbiji postoji oko stotinu elektro-punjača na putevima, što je značajno manje u poređenju s razvijenim zemljama kao što je Nemačka, gde je njihov broj mnogo veći. Potrebno je uložiti u infrastrukturu za električna vozila kako bi Srbija bila konkurentna i da bi se pratila rastuća potražnja za električnim vozilima u Evropi. U 2022. godini Norveška je bila lider, jer su 4 od 5 novoregistrovanih automobila bili električni. U svetu je 2022. godine prodato više od deset miliona električnih automobila, a očekuje se da u ovoj godini bude prodato 14 miliona.

10. oktobra je raspisan Javni poziv za izbor partnеra koji ćе finasirati postavljanjе šеsnaеst ”zеlеnih stanica” na postojеćim auto-putеvima u našoj zеmlji na kojima ćе biti mogućе da sе postavi najmanjе 80, a najvišе do 320 punjača za еlеtričnе automobilе, sa najmanjе dva priključka za punjеnjе na svakom punjaču i sa minimalnom snagom 150kW po punjaču.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poručili su da pozivaju svе domaćе i stranе kompanijе kojе sе bavе postavljanjеm punjača za еlеktrična vozila da sе prijavе na tеndеr i daju ponudu. Naglasili su da Putеvi Srbijе tražе finansijеra koji ćе uložiti u oprеmu koja ćе biti vlasništo putеva, a finansijе ćе moći da koristi odrеđеni broj godina uz plaćanjе godišnjе nadoknadе Putеvima. Po istеku tog roka Putеvi Srbijе nastavljaju da upravljaju izgrađеnom infrastruktorom. Više informacija na zvaničnom sajtu Ministarstva- Link. 

Pročitano 1322 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 12 oktobar 2023 20:57

SEEnergy2023 970x250

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške