DAN TOPLOTNIH PUMPI, 3. oktobar 2023., Novi Sad

sreda, 06 septembar 2023 13:05

Toplotne pumpe 2

DAN  TOPLOTNIH PUMPI - 3. oktobar, hotel "Sheraton", Novi Sad 

U okviru dvodnevne energetske konferencije SEE ENERGY 2023 (2-3. oktobar, Novi Sad), poseban fokus drugog dana biće posvećen zakonodavnim i regulatornim okvirima, primerima dobre prakse iz Nemačke, tehnologijama, kao i finansijskim podsticajima za razvoj i implementaciju toplotnih pumpi u Srbiji.

U organizaciji Nacionalne asocijacije za biomasu „SERBIO“ i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, događaj predstavlja važan korak u produžetku projekta "Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije.

Registracija bez kotizacije 

Učestvovanje na konfereciji je besplatno, ali obavezna je registracija kako bismo osigurali Vaše mesto. Lično prisustvo ili uživo praćenje konferencije putem ZOOM platforme možete osigurati popunjavanjem formulara na sledećem linku. 

Konferencija namenjena građanstvu, stambenim zajednicama, lokalnim samouprava, ali i svim zainteresovanim za razvoj toplotnih pumpi 

"Cilj ovog događaja je promocija i razmatranje ključnih aspekata za razvoj toplotnih pumpi kao održivog izvora energije za grejanje u Srbiji i širem regionu. Pored toga, želimo da pružimo platformu za razmenu znanja, iskustava i najboljih praksi iz ove oblasti" - izjavila je Jelena Bunčić, potpredsednica i PR "SERBIO" asocijacije.

"Toplotne pumpe su veoma bitne, jer štede energiju i smanjuju troškove grejanja i hlađenja, doprinose smanjenju emisija štetnih gasova i čuvanju životne sredine i pružaju dugotrajno i pouzdano rešenje za klimatizaciju i zagrevanje prostora. Svakako je potrebno više pažnje dati ovoj tehnologiji, posebno u kontekstu sve veće zabrinutosti zbog energetske efikasnosti i zaštite životne sredine" - izjavila je Bunčić.

Zakonodavni i regulatorni okviri za razvoj sektora toplotnih pumpi u Srbiji

Na prvom panelu predstaviće se trenutni zakoni i propisi u Srbiji koji se odnose na upotrebu i instalaciju toplotnih pumpi, uključujući energetske standarde i sertifikate.  Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike,  Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao i lokalne samouprave podeliće informacije o nacionalnim energetskim strategijama i ciljevima, i kako se upotreba toplotnih pumpi uklapa u te strategije u smislu smanjenja potrošnje energije.

serbio konferencija 2022

Tehnologije toplotnih pumpi: Oprema i instalacija

Kompanije poput Viessmann i Energy Net, predstaviće svoja tehnološka rešenja, kao i identifikovati rešenja i specifične potrebe za grejanjem, hlađenjem i smanjenjem troškova energije. 

Primeri dobre prakse iz Nemačke 

Nemačka se fokusirala na daljinsko grejanje kako bi zamenila fosilna goriva.Prema najnovijoj studiji naručenoj od strane Agora Energiewende i sprovedenoj od strane instituta Fraunhofer, Nemačka bi trebala da godišnje instalira čak 4 GW velikih toplotnih pumpi do 2045. Trenutno, u ovoj zemlji postoji samo 60 MW instaliranog kapaciteta, dok se još 600 MW projekata nalazi u fazi razvoja. Iskustvo EU u implementaciji toplotnih pumpi i izradu karte toplotnih pumpi u Nemačkoj predstaviće će Evropsko udruženje toplotnih pumpi (EHPA) i predstavnici iz Frauhofer Instituta.

Cena toplotne pumpe 

toplotne pumpe

Na panelu o finansiranju sektora grejanja iz OIE, banke i predstavnici EBRD GEFF predstaviće kreditne linije i finansijsku podršku za implementaciju toplotnih pumpi, kao i informacije o dostupnim opcijama sa analizom troškova i koristi.

Pridružite se DANU TOPLOTNIH PUMPI, 3. oktobra u hotelu "Sheraton" u Novom Sadu i informišite se o ključnoj tehnologiji koja smanjuje troškove energije, finansijskim opcijama za njihovu implementaciju. Upoznajte neke od globalno poznatih proizvođača toplotnih pumpi poput Viessmann i Energy Net kompanije, postavite pitanje i učestvujte o diskusiji. 

Registracija bez kotizacije na events-serbio.rs

SEEnergy2023 900x340 SRP 2

Priredio: 

Specijalizovane stručne usluge, koje pruža Nacionalna asocijacija za biomasu "SERBIO"

Energetska regionalna konferencija SEE ENERGY 2023, 2-3. oktobar, Novi Sad 

 SEEnergy2023 970x250 1

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške