Video prilog i kratak osvrt na završenu SEE ENERGY 2023 konferencijusreda, 13 septembar 2023 14:51

Regionalna energetska konferencija SEE ENERGY 2023

Priredio: 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

SEEenergy 1920x1080

Regionalna energetska konferencija 2023:
Inovacije, dekarbonizacija u privredi, saobraćaju, energetici i naftnoj industriji, baterije za skladištenje i tržište električne energije, finansiranje i zeleno kreditiranje. Drugi dan: Dan Toplotnih Pumpi

Dvodnevna regionalna energetska konferencija, SEE ENERGY- Connect & Supply 2023, održaće se 2. i 3. oktobra 2023. godine u hotelu "Sheraton" u Novom Sadu.

Teme konferencije su posvećene inovacijama, dekarbonizaciji u privredi, saobraćaju, energetici i naftnoj industriji, priključenju na elektroenergetsku mrežu, baterijama za skladištenje energije kao i tržištu električne energije, PPA ugovorima, finansiranju OIE projekata i zelenom kreditiranju. Drugog dana konferencije u partnerstvu sa GIZ organizacijom, fokus je na tehnologijama, zakonodavnom i strateškom razvoju toplotnih pumpi, kao i finansiranju sektora grejanja iz OIE.

SEE ENERGY platforma okupiće vodeće stručnjake, investitore, predstavnike industrije, donosioce odluka, proizvođače tehnologija, konsultantske kuće, državne i finansijske institucije. Ovaj regionalni događaj predstavlja jedinstvenu priliku da se povežete sa ključnim igračima u industriji, saznate o najnovijim tehnologijama i politikama i doprinesite daljem razvoju održive energetike.

Registracija je bez kotizacije uz obavezno popunjavanje registracione forme

Svi zainteresovani mogu besplatno pratiti konferenciju uz direktno fizičko prisustvo, ali i putem ZOOM online aplikacije, uz obaveznu registraciju na sajtu organizatora events-serbio.rs

SEE ENERGY 2022

DEKARBONIZACIJA U PRIVREDI: Kako poslovati odgovorno u izazovnim vremenima i na koji način kompanije mogu transformisati svoje poslovanje ka održivoj budućnosti?

Prvog dana nakon svečanog otvaranja, panel Dekarbonizacija u privredi: Inovacije, izazovi i konkurentnost predstaviće procedure, dozvole i licence koje su neophodne za implementaciju dekarbonizacijskih projekata. Ističući najbolje prakse i primere iz industrije koji pokazuju put ka dekarbonizaciji, panel će istražiti kako privreda može odgovoriti na ovu realnost. Fokus će biti na identifikaciji inovativnih rešenja i procedura koje omogućavaju tranziciju ka čistijoj energiji.

Moderator Danko Kalkan, ESG menadžer u kompaniji Ernst&Young će sa svojim panelistima podeliti uvide o trenutnom stanju i bliskoj budućnosti tranzicije koja očekuje našu privredu i industriju. Očekuje nas ispirativna diskusija sa predstavnicima renomiranih kompanija poput Henkel, Viessmann, Energy Net, ABB i Schneider Electric. Advokat Bogdan Gecić iz kancelarije Gecić Law predstaviće ključne pravne aspekte izazova dekarbonizacije u privredi i olakšavanju u budućoj tranziciji. 

DEKARBONIZACIJA U SAOBRAĆAJU: Kako razviti infrastrukturna rešenja koja će podržati široku upotrebu električnih vozila, uključujući mreže punjača i tehnologiju brzog punjenja?

Interaktivnom raspravom o ključnim izazovima i mogućnostima u dekarbonizaciji saobraćaja predstaviće se analiza dosadašnjih inovacija i perspektiva za održivu mobilnost u budućnosti, kao i istraživanje najnovijih trendova u električnoj mobilnosti. U diskusiji o izazovima koji proizilaze iz razvoja infrastrukture za elektromobilnost i analizom održive baterijske tehnologije koje će podržavati ekološki održivi transport, pričaće lideri u ovoj oblasti - predstavnici ABB, SIEMENS i Schneider Electric. Njima će se pridružiti predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i izuzetno iskusan stručnjak Miloš Kostić iz Charge&Go koji je duboko angažovan u projektima zelene energije. Panel će moderati Filip Mitrović, specijalista za elektromobilnost, 360 Mobility.

električni automobil 1

DEKARBONIZACIJA U ENERGETICI I NAFTNOJ INDUSTRIJI: Biogoriva, solar i zeleni vodonik 

Dušan Macura, rukovodilac sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije Novosadske toplane vodiće vrlo zanimljiv panel o strategijama i ključnoj ulozi naftnih industrija u procesu dekarbonizacije. Predstavljanjem inovativnih tehnologija i praksi, predstavnici NIS i MOL kompanije osvrnuće se na proizvodnju biogoriva, upotrebe solarne energije i budućnosti zelenog vodonika.  Predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike predstaviće regulatorne okvire u Srbiji koji podržavaju razvoj i upotrebu obnovljivih goriva, dok će WABIO kompanija predstaviti svoju tehnologiju za gasno nezavisno Srbiju. 

PRIKLJUČENJE NA ELEKTROENERGETSKU MREŽU I BATERIJE ZA SKLADIŠTENJE ELEKTRIČNE ENERGIJE

Koje su ključne prepreke i izazovi priključenja OIE projekata na elektroenergetsku mrežu, i kako ih prevazići? Kakvu ulogu igraju sistemi za skladištenje električne energije u održivoj energetskoj tranziciji i kako mogu pomoći u ravnoteži ponude i potražnje?

Panel će se fokusirati na priključenje OIE projekata na elektroenergetsku mrežu u svetlu zahteva za instaliranje skladišta električne energije. Diskusija će obuhvatiti teme kao što su baterijsko skladištenje energije, zakonodavne okvire i nove tehnologije za čuvanje dobijene energije. Izuzetna Tamara Zejak, Senior advokat, Petrikić & Partneri AOD sa svojim panelistima istražiće najnovije inovacije i prakse u ovoj oblasti, sa ciljem unapređenja održive energetske tranzicije. Direktor kompanije RIMAC ENERGY, Wasim Sarwar Dilov kao i Srđan Savić, inženjer elektroprojektovanja iz ENEL PS kompanije, predstaviće tehnologije baterija za skladištenja, trenutno jednog od najaktuelnijog proizvoda na tržištu. Diskusiji na panelu pridružiće se i Marko Janković, CWP Global, predstavnik ABB kompanije, EDS-a i EMS-a. 

TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE: PPA ugovori, cene i dostupnost kreditnih linija

Kako da proizvođač i vlasnik elektrane na OIE prodaje električnu energiju kompanijama?
Kako se u praksi realizuju ugovorni aranžmani za prodaju električne energije iz OIE projekata kupcima i kako se štite interesi obe strane?

 finansiranje OIE projekata

Panel će istražiti ključne aspekte finansiranja obnovljivih energetskih projekata i prodaje električne energije na slobodnom tržištu. Fokus će biti na pronalaženju načina kako investitori mogu osigurati finansijska sredstva za razvoj projekata poput solarnih elektrana, uzimajući u obzir različite modele finansiranja i ugovorne aranžmane.

Iskusni finansijski stručnjak, Aleksandar Savić, direktor AskUs kompanije, ujedno i moderator panela, sa svojim učesnicima razmatraće inovativne pristupe projektnom finansiranju i trgovini električnom energijom, te kako ovi faktori doprinose daljem razvoju obnovljive energije.

Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a, licenciranog operatora za organizovano tržište električne energije, predstavnici Elektoprivrede Srbije i Green Balancing Group kompanije spezijalizovane za tržišni plasman električne energije proizvedene iz OIE, pružiće uvid u trgovinu električnom energijom i kako se može osigurati održivost i rast obnovljivog sektora. Bojan Milovanović iz Marsh osiguranja predstaviće značaj i uslove osiguranja OIE projekata. 

DAN TOPLOTNIH PUMPI - 3. oktobar 

U koorganizaciji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, drugi dan konferencije posvećen je regulatornim i zakonodavnim razvojem toplotnih pumpi, tehnologijama, implementaciji, kao i finansiranju sektora grejanja iz OIE.
Primere dobre prakse korišćenja toplotnih pumpi u Nemačkoj predstaviće Evropsko udruženje toplotnih pumpi (EHPA) i predstavnici univerziteta Fraunhofer. Konferencija je namenjena stambenim zajednicama, lokalnim samoupravama, građanstvu kao i svim zaineteresovanim na ovu temu. Više o programu drugog dana na sledećem linku. 

Uz značajne govornike, panel diskusije i prezentacije, SEE ENERGY- Connect & Supply 2023 pruža jedinstvenu priliku za umrežavanje i razmenu iskustava sa vodećim stručnjacima iz industrije. Očekuje nas bogat i inspirativan program koji će nas približiti cilju održive energetske tranzicije.

Celokupan program i više informacija možete pogledati na sajtu konferencije events-serbio.rs.

Vidimo se 2. i 3. oktobra u hotelu "Sheraton" na #SEEENERGY 2023! Dobrodošli u Novi Sad! 

Pročitano 1518 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 13 septembar 2023 21:21

SEEnergy2023 970x250

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške