Evropski investicioni paket od 2.1 milijardi eura za Balkan

sreda, 05 jul 2023 13:58

Evrospka komisija odobrila 2.1 milijardi eura za Western Balkans 1

Evropska komisija odobrila je novi finansijski paket vredan 2,1 milijardu evra za podršku 14 investicionih projekata na Zapadnom Balkanu u transportu, energetici, zaštiti životne sredine, ljudskom kapitalu i podršci privatnom sektoru. Ovaj finansijski paket, koji je deo ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan objavljenog u oktobru 2020, ima za cilj dekarbonizaciju regiona i mobilizaciju ukupno 30 milijardi evra ulaganja, od čega će devet milijardi biti bespovratna sredstva.

U Tirani električni autobusi 

Projekat Zeleni transport Tirana ima za cilj uspostavljanje prvog brzog gradskog sistema prevoza električnih autobusa (e-BRT), koji će doprineti smanjenju zagađenja vazduha i gužvi u saobraćaju. Ovaj sistem se oslanja na električne autobuse sa baterijama i primenom pametne strategije punjenja. Vrednost projekta se procenjuje na 111,3 miliona evra, od kojih je 32,1 milion evra odobren kao grant.

BiH dobila sredstva za dva projekta 

Prvi projekat se odnosi na unapređenje vodosnabdevanja u Sarajevu. Vrednost projekta iznosi 32,2 miliona evra, a grant je odobren u iznosu od 2,6 miliona evra. Ovaj projekat ima za cilj smanjenje gubitaka vode zamenom ili rehabilitacijom zastarelih cevovoda, crpnih stanica i bunara, kao i omogućavanje približno 4.000 novih priključaka za domaćinstva. Takođe, projekat ima za cilj poboljšanje ukupne efikasnosti vodosnabdevanja u širem kantonu Sarajevo.

Drugi projekat se odnosi na sanaciju pumpno-akumulacione hidroelektrane (PHE) Čapljina, čija je uloga od suštinskog značaja za povećanje udela obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija ugljenika. Modernizacija elektrane trebalo bi da produži njen životni vek za dodatnih 15 godina. Vrednost ovog projekta iznosi 18,9 miliona evra, uz grant od 3,1 milion evra.

Energetska efikasnost i jačanje elektroenergetske mreže u Severnoj Makedoniji 

Projekat se fokusira na ojačanje prenosne mreže u jugoistočnom regionu zemlje kako bi se omogućila integracija obnovljivih izvora energije. Vrednost projekta iznosi 34,7 miliona evra, a grant od osam miliona evra. Aktivnosti projekta obuhvataju izgradnju trafostanica i novih priključaka, rekonstrukciju i izgradnju dalekovodova i transformatora.

Takođe, postoji i projekat energetske efikasnosti u javnom sektoru koji se fokusira na javne zgrade s ciljem ostvarivanja ušteda, smanjenja emisije CO2 i uspostavljanja Fonda za energetsku efikasnost. Zajmovi i grantovi će biti odobravani opštinama za renoviranje objekata. Vrednost ovog projekta procenjena je na 27,5 miliona evra, uz grant od 2,2 miliona evra.

Modernizacija hidroelektrane Bistrica i implementacija mera energetske efikasnosti u Srbiji

Projekat modernizacije hidroelektrane Bistrica ima ukupnu vrednost od 40,9 miliona evra, uz grant od 7,7 miliona evra. Ova rehabilitacija će doprineti povećanju udela obnovljivih izvora energije i smanjenju emisija ugljenika.

Drugi projekat, pod nazivom "Unapređenje energetske efikasnosti i integrisano upravljanje energijom kampusa tehničkih fakulteta u Beogradu", ima za cilj stvaranje energetski efikasnog kampusa za elektrotehničke i tehničke fakultete. Investicija će obuhvatiti izgradnju novog univerzitetskog centra površine 30.000 kvadratnih metara i renoviranje postojećih objekata površine 93.000 kvadratnih metara. Očekuje se da će oko 15.000 studenata i 1.750 članova osoblja imati koristi od ovog projekta. Ukupna vrednost projekta iznosi 169,6 miliona evra, uz grant od 21,5 miliona evra.

Evropska komisija odobrila 2.1 milijardi eura za Western Balkans 1

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje, Olivér Várhelyi, istakao je važnost novog paketa investicija za Zapadni Balkan u nedavnom saopštenju i izjavio: "Ovim novim paketom investicija jasno poručujemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu da je njihova budućnost u EU, i da postižemo stabilan napredak u smanjenju ekonomskog jaza. Ovi projekti će unaprediti povezanost regiona kako između sebe, tako i sa EU, pomoći u dekarbonizaciji njihovih ekonomija i podržati konkurentnost privatnog sektora u regionu. Sada pozivam naše partnere sa Zapadnog Balkana i međunarodne finansijske institucije da što pre sprovedu ove projekte, kako bi građani i preduzeća u regionu mogli da iskoriste koristi od ovih investicija."

Svih šest zemalja Zapadnog Balkana će biti korisnici projekta "Promovisanje zelenog kreditiranja na Zapadnom Balkanu (II)", koji se sprovodi putem Fonda za zeleni razvoj (Green for Growth Fund - GGF). Dodatna sredstva će proširiti mogućnosti finansiranja za projekte obnovljive energije i energetske efikasnosti u regionu, s ciljem smanjenja potrošnje energije i emisija gasova s efektom staklene bašte kod korisnika kredita. Ukupna sredstva koja su obezbeđena iznose 231 milion evra, od čega je grant iznos od 24 miliona evra.

Evropska Komisija je istakla da su projekti pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama, s ciljem ubrzanja evropske perspektive regiona. Kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), podržano je ukupno 54 investicije iz Ekonomskog i investicionog plana, vredne oko osam milijardi evra, uz uključenih 2,3 milijarde evra donacija.

Priredio: 

Specijalizovane stručne usluge, koje pruža Nacionalna asocijacija za biomasu "SERBIO"

Energetska regionalna konferencija SEE ENERGY 2023, 2-3. oktobar, Novi Sad 

 SEEnergy2023 970x250 1

Kontakt

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Vladike Ćirića 2,  21 000, Novi Sad, Srbija
Telefon: 021/3823 533
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

eu zastava
BioRES Project - Sustainable Regional Supply Chains for Woody Bioenergy has received funding from the European Union's Horizon 2020 research innovation programmer under grand agreement No 645994

 

Osnivanje Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO podržala:

NorwegianEmbassyAmbasada Kraljevine Norveške